Wat betekent het om te leveren en te salderen?

nov 29, 2012

Wat is leveren?

Zonnepanelen leveren in de winter  weinig stroom, en in de zomer veel. Als uw systeem aangepast is aan uw verbruik dan neemt u in de winter  dus stroom af van het net, in de zomer levert u terug aan het net. Het net functioneert in dat geval dus als een buffer.

Wat is salderen?
Salderen betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom hetzelfde krijgt als waarvoor u het afneemt. Dus naast de kilowattuurprijs krijgt u ook uw BTW en energiebelasting terug. Kleine afnemers betalen relatief veel energiebelasting, en grote afnemers relatief weinig energiebelasting. Tot voor kort was het zo dat energieleveranciers maximaal 5000 kilowattuur aan u saldeerden. Onder andere Greenchoice heeft in overleg met de Belastingdienst besloten dat men voor kleinverbruikers (met een aansluiting  tot maximaal 3x 80 ampere) onbeperkt gaat salderen.

Wat is onbeperkt salderen?
In plaats van 5000 kilowattuur krijgt u vanaf heden bij Greenchoice voor alle teruggeleverde kilowatturen hetzelfde als waarvoor u het bij hen afneemt. Wel is van belang dat u niet meer saldeert dan u in totaal verbruikt. Dus verbruikt u in 1 jaar 50.000 kilowattuur? Dan moet u om een optimaal rendement te verkrijgen maximaal 50.000 kilowattuur opwekken.

Onbeperkt salderen in Nederland.
Bij verschillende energieleveranciers mogen klanten onbeperkt salderen! De enige voorwaarde is dat uw aansluitwaarde niet hoger is dan 3 x 80 Ampere, dus dat u een zogenaamde “kleinverbruikersaansluiting” heeft. De volgende partijen zijn ‘overstag':

  • Greenchoice
  • Atoomstroom
  • Essent B2B

Wat betekent dit voor u als kleinverbruiker in de praktijk?
Dat u uw rekening voor de stroom letterlijk op nul kunt zetten voor de komende 30 jaar! Stel dat u normaal 10.000 kWh per jaar verbruikt, en u wekt nu 8.000 kWh op, betaalt u aan het eind van het jaar simpelweg voor 2.000 kWh. Uw opwekking wordt dus simpelweg van uw verbruik afgetrokken. In dit geval geldt: hoe meer u opwekt, hoe meer het oplevert. Dit heeft ook te maken met de Energiebelastingstaffels. Het is dus zeker rendabel om uw energieverbruik op nul te zetten!

Wilt u een aanbieding met een berekening die is toegespitst op uw verbruik en situatie dan horen wij dat graag.

Posted in: Vragen